Ник Чакъров

 1. Кой си ти? Представи се, с какво се занимаваш? Защо се занимаваш с това?

Казвам се Ник Чакъров. Занимавам се с онлайн търговия и обучения.

 1. Как развитието на твоята сфера помага на хората да живеят по-добър живот?

Искаме или не, търговията е значителна част от живота на всеки от нас, колкото по-добре умеем да монетизираме обмена на стоки и услуги, толкова по-добре живеем. Ако трябва да отнеса въпроса към българската действителност, истината е, че ние живеем на прекрасно място и ще стане още по-добре, когато средният доход на глава от населението е не 800лв, а $3000 например.
Често съм чувал, че „парите нямат значение“, но за мен истината е, че е много по-лесно човек да бъде щастлив с 5000лв на месец.

 1. С какво се гордееш най-много? Кое те кара да ставаш рано сутрин?

Най-много се гордея с приятелите си. Израстват пред очите ми и съм много благодарен да ги имам до себе си.

Всяка сутрин ставам с идеята, че днес имам шанс да се приближа с една крачка по-близо до следващата ми цел. Тя е обществено полезна и ще бъде с един от най-добрите млади предприемачи в страната. Ще оставя детайлите за момента в тайна.

 1. Мечтите могат ли да се реализират тук, в България?

Само с работа, крайни срокове и правилната среда. Геолокацията не е решаваща в днешното глобално село. Вероятно би била, ако живеем на остров Нова Гвинея и нямаме средства за интернет достъп.

 1. Смяташ ли, че човек може да успее в България? Ако, да, какво е нужно?

Ще цитирам една английска поговорка: “All roads that lead to success have to pass through Hardwork Boulevard at some point“. Имаме или резултати или извинения, а къде сме се родили и къде сме решили съзнателно да живеем, почти нямат значение. Някои от най-известните актьори са родени в гета – Уил Смит например, а Силвестър Сталоун е продал кучето си за $25, защото не е имал пари да го храни докато живеел на улицата. Изобщо, според мен успехът и изобилието се свеждат много повече до настройка на мозъка и целенасочени постоянни действия, отколкото до местоположение.

 1. Какво е “Аз събуждам България” за теб?

Инструмент, чрез който ще можем да вдъхновим повече хора, да предприемат по-смели стъпки към успеха.

 1. Защо реши да станеш част от “Аз събуждам България”?

Защото за мен е привилегия и чест да участвам в социално събитие от такъв мащаб с успешни хора като Пламен и Ясар.

 1. И въобще, българите имат ли нужда от събуждане? (и, ако да, какво?)

От опита ми с международни служители на различни ораганизации, мога смело да заявя, че ние българите сме умни и кадърни. За да постигаме резултати, имаме нужда да влагаме енергията си в правилната посока – чрез мисли, дискусии и действия. Най-много ми се иска, всички да знаят, че абсолютно всичко е възможно и единствения човек, който може да спре някого да постигне целите си е самият той, историята, която си повтаря „защо не може да постигна...“.

Разбира се, иска се и търпение.

 1. Как се справяш с пречките по пътя?

Дори не ги наричам пречки. За мен това са уроци, които са дошли, да ми покажат, че правя нещо грешно или с неправилните хора. Най-често рефлектирам върху действията довели до едно събитие. Ако виждаме ежедневните малки битки, които губим, никога няма да се стигне до голямо събитие, което да наречем „беда“ или „пречка“. И да, винаги ще има нещо, което ще изникне, но това е част от играта. Животът е палитра от емоции, а мозъкът винаги се фокусира върху един проблем и често забравя всички положителни.

 1. Какво е за теб личностното развитие?

Път към себе си. Път към другите. Път към успеха.

 1. А какво е да си предприемач?

Да си предприемач е, когато те виждат да се тагваш от яки места във Фейсбук, но почти никога не се тагваш, когато си бачкал 16 часа на ден. Да си предприемач за мен е, да скочиш от скала и да сглобиш самолет по пътя, преди да се разбиеш. Най-забавното е, че всъщност няма нищо страшно и „разбиване“, не е равно на смърт. Аз лично съм го правил няколко пъти. Вероятно някога може отново да ми се случи. Това е част от играта.

Като цяло се изисква много постоянство и воля, за да бъде един човек предприемач. В книгата “The Founder’s Dilemma” казват, че колкото по-добра заплата взима един човек, толкова е по-трудно да вземе решение да стане предприемач и да напусне сигурната заплата.

 1. Какво правиш, за да ставаш по-добрата версия на себе си с всеки изминал ден?

Сега тук вероятно читатлите ще очакват нещо невероятно, но уви. Просто гледам да спазвам няколко прости правила на дневна база – чета 30-40 минути на ден, тренирам 30-40 мин на ден и спя по 7-8 часа. През другото време действам и постигам резултати.

 1. Какво ще посъветваш читателите ни? Кой е най-ценният урок/съвет, който можеш да синтезираш от дългогодишния си опит?

Правете неща, които ви правят щастливи. Няма как да произвеждате резултати, ако не сте щастливи. Това не означава да харчим всиките си средства, за неща, които хранят егото ни, а да инвестираме регулярно и да се забавляваме.

09.09 - 10.09
София / Южен Парк - "Голямата поляна"

Кампанията е инициатива на фондация "Да събудим България". Главен организационен партньор е онлайн академия "Университет за личностно развитие и предприемачество".