Вашето име: Милена Хаджииванова

 

Точна позиция и компания:

Основател и управител на консултантска компания Ейч Вижън (www.H- Vision.com).

 

Кратка професионална и лайфстайл визитка: 

Милена Хаджииванова е клиничен психолог, Certified Professional Coach, с близо 20 години практика със стратегически HR проекти, организационна психология и тренинги - над 2500 консултантски проекта и повече от 13 000 души, преминали през нейни обучения. Преподавател в СУ “Кл.Охридски”, създател на Академия за автентично лидерство.

 

В живота – търсеща, опитваща, жива – във всяко нещо, което прави – от фотография, през различни спортове (ски, водни спортове, тенис, танци), къмпингуване, пътувания. Пълна с идеи, предизвикваща статуквото. Майка.

 1. Кой си ти? Представи се, с какво се занимаваш? Защо се занимаваш с това?

Милена се казвам. Занимавам се с много и различни неща, обединени от факта, че са ми интересни. Психолог съм и работя с хора и организации, които искат да развиват потенциала си. Това ме изпълва със смисъл, затова го правя вече 20 години.

 

 1. Как развитието на твоята сфера помага хората да живеят по-добър живот?

Връзката е много пряка. Професията ми е такава – помагаща.

Но за да могат хората да имат по-добър живот, трябва да имат собствената си дефиниция за това и куража да се променят непрекъснато, да живеят в малко по-неопределена среда – без непрекъсната сигурност и комфорт.

 

 1. С какво се гордееш най-много? Кое те кара да ставаш рано сутрин?

Дъщеря ми - е краткия отговор и на двата въпроса J

Освен това - харесвам нещата, които правя – това е моя ежедневен избор и макар, че, понякога е доста изтощително и коства страшно много енергия, все още мисля, че имам силите да се занимавам с хора. Гордея се от проекти, в които “атакуваме” нагласите на участниците (тренинг  проекти) и се опитваме да им дадем друга перспектива и импулс да бъдат активни.  Щастието е, когато виждаш тази промяна в очите на хората и в последващите им действия.

 

 1. Мечтите могат ли да се реализират тук, в България?

Със сигурност. Аз харесвам България – чувствам се добре тук. Разбира се, има някои неща, които ми се иска да бъдат различни и правя каквото мога по въпроса.

 

 1. Смяташ ли, че човек може да успее в България? Ако, да, какво е нужно?

Има различни стандарти за успешност – мерната единица често е индивидуална. Но да, мисля, че ако човек е наясно какво иска и полага систематични и фокусирани усилия в тази посока – може да успее навсякъде.

 

 1. Какво е “Да събудим България” за теб?

Кауза. Звучи дръзко, но аз харесвам дръзките неща. Това е шанс, хората, които искаме да направим нещо, а не само да недоволстваме, да се обединим и да действаме.

 

 1. Защо реши да станеш част от “Да събудим България”?

“Да събудим България” ми звучи като мисъл, която е била и в моята глава. Зарадвах се, като видях, че различни хора се обединяват от про-активна кауза. Аз съм човек, който обича действието. Смятам, че в годините съм достигнала до приятна комбинация от опит – професионален и житейски, с който мога да съм полезна. Дори и да достигна до единици хора – доволна съм, ако те се потърсят и разширят собствените си граници.

 

 1. И въобще, българите имат ли нужда от събуждане? (и, ако да, какво?)

О, да. Българите имат вопиюща нужда от това да поемат отговорнастта за случващото се с тях и около тях. В психологията наричаме това изнасяне на отговорността извън себе си – външен локус на контрол. Тази нагласа е в основата на много негодувание (познато ни като мрънкане), търсене на виновници (извън нас), изтичане на много енергия, която можем да пренасочим към конструктивни неща.

 

 1. Как се справяш с пречките по пътя?

Аз не се съпротивлявам на пречките, не бягам от тях. Не се плаша от периодите на непродуктивност, от лошите настроения – нямам за цел да съм винаги позитивна. Напротив. Вярвам, че ако нещо не е достатъчно предизвикателно, то няма шанс да те промени. Това е – когато става въпрос за мен самата.

Когато, обаче, се срещам с пречки, предизвикани от глупост, късогледство и излишно пестене, не е много добре да сте покрай мен, но някак се оцелява J

 

 1. Какво е за теб личностното развитие?

Това е нагласата да се променяш, да приемаш, че това, до което си достигнал не е максимума, да не се застояваш в комфорта.

Личностното развитие е да приемаш, че не си перфектен (и никога няма да бъдеш), но да вървиш, без да спираш за дълго. Включва време за самоанализ, но и стъпката след това –правене на нови неща или нещата по нов начин.

 

 1. А какво е да си предприемач?

Аз направих прехода от служител на много добра заплата към предприемач преди около 12 години. Да си предприемач е начин на живот. Изисква се цялостно пренастройване на мисленето и много нови умения. За мен, обаче, това е свобода, към която съм пристрастена, предполагам до живот J

 

 1. Какво правиш, за да ставаш по-добрата версия на себе си с всеки изминал ден?

Предизвиквам се.

Позволявам си да съм начинаеща в нещо и да не се справям много добре (например кайт сърф – нещо този вятър не мога да го разбера от къде духа J). Това изисква да си достатъчно уверен в себе си, да “общуваш” с егото си, за да си позволяваш да излизаш извън експертната си позиция и това да не влияе на самооценката ти.

Много по-лесно е да се заявяваш през неща, в които си добър и да трупаш самочувствие по този начин. Това, обаче, често подхлъзва хората към рутината. А спокойствието от рутината е най-сигурната пречка да порастваш.  

 

 1. Какво ще посъветваш читателите ни? Кой е най-ценният урок/съвет, който можеш да синтезираш от дългогодишния си опит?

Напоследък се опитвам да провокирам хората да грешат.

Създавам различни пространства (под формата на тренинги, Академии, корпоративни събития дори), в които грешката изглежда уместно. За мен страха от грешка или провал е храна за пасивността.  А няма как да станеш добър презентатор, лидер, родител, човек или кайт сърфист J, ако не направиш поредица от несполучливи опити.

Така че, скъпи читатели, не търсете оправдания, не хранете пасивността си със страх от провал, приемете, че част от пътя е да грешиш и да учиш, намерете онова, което ви радва, събудете се Jи действайте!

 

09.09 - 10.09
София / Южен Парк - "Голямата поляна"

Кампанията е инициатива на фондация "Да събудим България". Главен организационен партньор е онлайн академия "Университет за личностно развитие и предприемачество".