Мария Петрова

 1. Кой си ти? Представи се, с какво се занимаваш? Защо се занимаваш с това?

  Мария Петрова, адвокат, специалист по медицинско право, предприемач, майка, съпруга, от скоро преподавател и добър приятел.

  Основател съм на първата и единствена към момента консултантска кантора в областта на медицинското право - LexMedicaBG. Работя като адвокат с тесен профил медицинско право. Занимавам се с това, защото съм идеалист, вярвам, че правото е изкуство на доброто и справедливото, а медицината изисква благородство и хуманизъм. Имам силно развито чувство за справедливост, подходящо образование и ежедневно виждам ползите от работата си, както за клиентите ми, така и за себе си.

 2. Как развитието на твоята сфера помага на хората да живеят по-добър живот?

  Развитието на медицинското право способства за по-сигурна работна среда за лекарите и гарантира спазването на правата на пациентите. С по-добро здравеопазване, всички живеем по-добър живот.

 1. С какво се гордееш най-много? Кое те кара да ставаш рано сутрин?

С дъщеря ни Мария, тя е причината да се събуждам рано, и в пряк, и в преносен смисъл. В професионален аспект предизвикателсво са сложните дела, натрупаните проблеми в сферата на здравеопазването, на които всеки ден търся решения. Доволните клиенти, които ни възлагат повече работа са причина да искам да работя и още, и още!

 1. Мечтите могат ли да се реализират тук, в България?

Зависи от мечтите! Моите до голяма степен - да!

5. Смяташ ли, че човек може да успее в България? Ако, да, какво е нужно?

Да, убедена съм, че човек може да успее в България. За целта е нужно да познава добре средата, да успее да се адаптира, без да се претопи в масовката. Да успееш да се впишеш забележимо.😊

 1. Какво е “Аз събуждам България” за теб?

За мен „Да събудим България“ е опит, оправдание, възможност и мечта. Като опит се надявам да е годен и довършен (адвокатска шега). Опит за търсене на нормалност, на справедливост, опит за едно ново начало на нещо смислено. Оправдание да съм тук (В България, в пробитата ни съдебна система, в обезвереното ни общество, в „безплатното“ ни здравеопазване, в посивялото ни ежедневие). Възможност за търсене на „съучастници“, с които да реализираме адекватна промяна. Мечта за по-активно гражданско общество, което се бори за своето благоденствие, за по-добро бъдеще, което да оставим на децата си.

 1. Защо реши да станеш част от “Аз събуждам България”?

Защото съм отчаяна! Отчаяна съм от това да виждам много млади спящи хора около мен, които са изгубили вяра, амбиция или които нямат възможности да надскочат себе си.

 1. И въобще, българите имат ли нужда от събуждане? (и, ако да, какво?)

Да, определено имат. 

ДА ПОЗНАВАТ ПО-ДОБРЕ ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ, ДА БЪДАТ ПО-АКТИВНА ЧАСТ В УПРАВЛЕНИЕТО, ДА ПРЕСТАНАТ ДА МРЪНКА И ХЛЕНЧАТ, ДА ЗНАЯТ, ЧЕ ВСИЧКО ЗАВИСИ САМО ОТ ТЯХ! ДА НЕ СИ ТЪРСЯТ ОПРАВДАНИЯ, А ДА НАМИРАТ РЕШЕНИЯ.

 

 1. Как се справяш с пречките по пътя?

В личен план ги убивам. (шегувам се) В професионален следвам една мъдра мисъл на Чърчил „Ако се обръщам да забия шамар на всеки, който се опитва да ме спъне, кога ще вървя напред?“. Фокусирам се върху целта си и я преследвам! Работя върху себе си и се опитвам да сведа влиянието върху моят успех на външни фактори до незначително ниско.

 1. Какво е за теб личностното развитие?

Надграждане, снишаване на егото, самоусъвършенстване, развитие на комуникационни умения, емпатия.

 1. А какво е да си предприемач?

Да не си мрънкач! Да знаеш, че всичко зависи от теб! Да търсиш първо вина в себе си. Да си градиш среда, в която да си пръв сред равни. Да не спираш да се развиваш, да предизвикваш себе си, да излизаш от зоната си на комфорт, да не се задоволяваш с малко. Да намираш изход от всяка задънена улица. Да се погрижиш да предадеш опит на околните и да ги мотивираш да инициират своя промяна.

 1. Какво правиш, за да ставаш по-добрата версия на себе си с всеки изминал ден?

  Снижавам егото си. Правя компромиси, уча се на търпение, толерантност. Изисквам същото от хората, с които общувам и работя.

 2. Какво ще посъветваш читателите ни? Кой е най-ценният урок/съвет, който можеш да синтезираш от дългогодишния си опит?

Избягвам да давам непоискани съвети, особено без конкретна ситуация и нужда. Мога да споделя три принципа, които спазвам. Преди време ми ги каза, човек със завидни успехи в кариера и семейство.

1. Човек трябва да има страх от Бога и срам от хората.
2. Никога не разчитай на бъдещи вземания.
3. По-добре да си платиш, отколкото да те почерпят.

Старая се да ги спазвам и вярвам, че ми помагат!

 

09.09 - 10.09
София / Южен Парк - "Голямата поляна"

Кампанията е инициатива на фондация "Да събудим България". Главен организационен партньор е онлайн академия "Университет за личностно развитие и предприемачество".