ТАЙНАТА НА НЕЗАБРАВИМИЯ ЖИВОТ

 

Когато хората не харесват мястото, на което се намират в живота си, те усещат нуждата от промяна. Тогава си казват, че всичко е наред, за да не им се налага да извършат промяната, защото тя изисква действия и може да бъде болезнена. Казват си, че е по-добре по инерция, както са свикнали цял живот.

Казват си: "Защо да се развивам личностно, аз съм си развит достатъчно и съм постигнал всичко, което искам. Друго не съм постигнал, защото не искам, защото хората с много пари са измамници, будистите са безделници и шарлатани, мечтателите са нехранимайковци. Аз съм най-отговорния човек, защото храня семейство, ходя на почивка, ако искам да отделя пари за почивка, ходя всеки ден на нормална работа, пия ракия и ям салата, аз съм авторитет, вкъщи всички ме слушат."

Ако 100% от човечеството винаги е разсъждавало така "разумно", все още нямаше да сме открили кирката и лопатата, а щяхме да се крием по пещерите от дивите животни. Нямаше да имаме огъня и да бъдем на върха на хранителната верига. Сега живеем с тези дадености и хулим новаторите, различните и смелите хора, които следват "немислимото", за да оставят следа в човечеството и тази следа обикновено е нещо, което се използва години наред и ражда нови мечти и нови постижения.

Промяната е болка, но поне е остра и ни провокира да отстраним проблема, вегетативното състояние обаче е много по-лоша болка - тъпа, приемлива, търпима... Можеш да живееш с нея цял живот, живот, който никой няма да помни с нищо. Или можеш да изживееш нещо наистина незабравимо, въпрос на фокус.

„Мечтата ми е да си отворя собствен бизнес, да нямам шеф, да нямам работно време, да нямам заплата...“ Слагам го в кавички, защото това е цитат. Цитирам над 80% от хората, които казват, че „искат“ да имат собствен бизнес. Интересният факт, който се забелязва в тази фраза е, че те говорят само за нещата, които не искат да имат. Точно това е и причината, да нямат бизнес или да не харесват това, което имат, защото се фокусират върху нещата, които не искат. Фокусът върху липсата е много грешен съветник, когато станеш кандидат предприемач. Защо ли?

Ами защото:

1. Винаги виждаш чашата наполовина празна

2. Понеже чашата е наполовина празна, решаваш да останеш на работа и да си разработваш бизнеса като хоби, докато той не се саморазрасне (на кукуво лято)

3. Чашата наистина става наполовина празна, защото бизнеса ти няма "хормон на растежа"

4. Вече нямаш чаша, бизнесът ти е забравена фейсбук страница (в най-добрият случай )

Фокусът, това е фактор, който определя развитието на бизнеса ти или умението да търгуваш. Да, енергията създава всичко и прави големия взрив, но фокусът е нещото, което контролира посоката на взрива, силата, ударната вълна и продължителността му. Така че, ако си мислите, че сте много умни и сте надхитрили всички бизнес неволи като сте останали на работа от 9 до 5 за 2-3-4000лв и през това време „развивате бизнес“, ще ви кажа, че не сте.

Обречени сте на посредствени резултати, да допускате наивни и елементарни грешки и в последствие, като ви се скара шефът, че стоите много във фейсбук в работно време, да изоставите всичко. И, ако случайно имате повече мотивация и сте наистина амбицирани, тогава ще наемете някой БЕЗ опит, да работи за БЕЗ пари (100-200лв/месец), за да ви развива бизнеса във фейсбук и така ще успеете в начинанието да увеличите агонията на бизнеса или в каквото там се е превърнало то.

Та, ако има формула за успех в търговията и бизнеса, според мен, тя ще започва така:

ИДЕЯ x (ЕНЕРГИЯ + ФОКУС) = УСПЕХ

При мен тази формула работи безотказно, благодарение на нея съм създател, на първата национална кампания за социално предприемачество "Аз събуждам България".

А сега, намерете нещо, което в момента е важно за вас, така ще получите мотивацията, от там - енергията, фокусирайте се върху него и го направете!

Обещавам ви, ще бъде вълнуващо.

Пламен Попов, предприемач, СъОсновател на Събуди Живота си!