Как да утроиш своята продуктивност?


Всички знаем, че не можем да имаме повече време. Каквото и да правим, в денонощието има 24 часа. Усещането ни за време, обаче, е друго нещо. Можем да приемаме часовете като минути и минутите като часове. Усещането, че нямаме време идва, когато не успяваме да направим нещата, които са важни за нас, тези които ни носят смисъл.

 Проблемът обикновено идва от това, че бъркаме спешното за важно. А често те са съвсем различни неща. Да спортуваш не е спешно, но е изключително важно за здравето ти в дългосрочен план. Да спестяваш и инвестираш също, но е решаващо за дълготрайната ти финансова стабилност.

Ако не определиш кои са важните неща за деня ти, нещата които заслужават твоят фокус, то фокусът и времето ти ще отидат към „големите дразнители” – често спешни, но не и важни! Като обаждане по телефона – кой е казал, че трябва да отговаряш веднага, или съобщение във фейсбук, е-mail ?!?

Това са все неща, за които хората имат очакване, че трябва да захвърлим всичко и незабавно да откликнем. Да не оставяме тези „шумове” да ни попречат да се потопим в задачата, която сме определили като важна – това едно от нещата, които могат да ни помогнат да имаме повече време. За да сме истински креативни, за да имаме добри идеи и да влезем в тъй наречения “flow”, трябва да отделим достатъчно време в състояние на фокус.

Крадецът на време е крадец на нашия Фокус.

Животът не търпи половинчати неща!

Отиваш на фитнес и през по-голямата част от времето си на телефона.  Почиваш си, но поработваш по малко. Работиш и междувременно цъкаш във фейсбук. Срещаш се с приятел и си гледаш в телефона ( пак фейсбук, по работа или по навик). Общо взето се опитваш да мултитаскваш.

Горните примери са класически за области, в които хората постоянно отлагат и се фокусират върху изискванията на деня. Това са неща, които са спешни, но погледнати в перспектива, въобще не са важни. Често това ни кара да „мултитаскваме“, или да се опитваме да правим няколко неща едновременно, но, в крайна сметка, не успяваме да се справим, както трябва, с никое от тях. В резултат само изпитваме излишен и безцелен стрес. Но в нас остава усещането, че сме трудили здраво.

Извън мултитаскването, под „фокус“ някои хора разбират това да се концентрират само върху едно, или две неща. За едни това са работа и семейство. Те забравят за здравето си с извинението,  че ще се погрижат после, или се фокусират върху работата и здравето, но страдат семейството и личният им живот. Тук оправданието отново е, че ще се погрижат после. Това „после“ никога не идва, до момента, в който настъпи криза – здравословен проблем, раздяла, развод, депресия, „бърнаут“.  Тогава човек си казва, че нещата не могат да продължат така и е необходима промяна. Уви, това състояние на просветление трае кратко, защото когато кризата отмине, нещата се връщат по познатите си места. Естествено има и единици хора, които взимат решение и променят живота си завинаги.

Концепцията с приоритетите не винаги работи, защото дори да не определим като приоритет здравето, семейството и приятелите, те са част от живота ни и ни влияят. Какъв избор имаш тогава, ако не можеш да мултитаскваш, но не можеш и да изоставяш области от живота си. Разбира се, че може да не развиваш някоя област, но тогава едва ли ще чувстваш, че живееш пълноценно, колкото и да си успешен в другите.

Закона за въртящите се чинии: Тайната е да въртиш чиниите една по една. Колкото по-голяма и тежка една чиния толкова повече време и фокус е необходимо да се завърти. Колкото по-силно и стабилно се е завъртяла една чиния толкова повече време може да се върти качествено без външна намеса

Може би се питаш, какво, по дяволите, имат общо чиниите?

Една от любимите ми истории за фокуса е от моето детство. Веднъж видях един човек, който въртеше чинии върху пръчки, може би сте виждали нещо подобно. Майсторите в този номер завъртат чинии върху тънки прътове, при това не една и две, а поне десет. Тайната им е, че отделят на всяка чиния необходимото време – само за нея. Когато питах как въртят десет чинии едновременно, то получих отговора, че ги въртят една по-една!

Закона за въртящите се чинии: Колкото по-голяма и тежка една чиния толкова повече време и фокус е необходимо да се завърти. Колкото по-силно и стабилно се е завъртяла една чиния толкова повече време може да се върти качествено без външна намеса

 3 неща, които можеш да „откраднеш“ за себе си от тази статия:

      1. Прави нещата пълноценно, с присъствие, като максимално елиминираш разсейването

Независимо дали провеждаш бизнес разговор, среща с приятели и роднини, или пишеш, генерираш идеи – прави само това. Не отговаряй на телефона, на съобщения, e-mail, или на собствените си мисли, които ти рецитират задачите, които имаш за днес, освен ако това не е нещото, което правиш в момента. Когато решиш, че е време да проведеш телефонни разговори, или отговаряш на e-mail, то също го прави пълноценно и по най-добрият възможен начин. На ума му е необходимо време да се настрои за дадена задача и когато отклоняваш фокуса, макар че имаш усещането, че правиш повече, ти правиш по-малко.

      2. Прави нещата, които са най-важни ( с най-голям смисъл за теб, или които носят най-голям резултат) първи през деня

Прави ги преди да започне лудницата на деняСилата на нашата воля намалява с всяко взето решение в рамките на денонощието, така че използвай сутрините за най-важните решения и действия.

      3. Създай си рутина и я следвай

Планът е важен, защото ти помага да използваш мисловния си ресурс там, където е по-нужен, а не в постоянно преценяване на следващото действие. Животът е това което се случва, когато ние си правим планове, нали? Няма как да предвидиш изненадите на деня или поне не всички. Затовап постави си минимум от задачи, върху които да действаш. Например, ако по план трябва да тичаш половин час, но се оказва, че няма да успееш, то тичай 15 минути, или направи кратко десетминутно упражнение. Ако по план искаш да напишеш 3 страници и нямаш времето, то напиши една или половин. Не рискувай да правиш всички желани промени в несъществуващо място, наречено „УТРЕ“. Ако правиш дори минимум от най-важните неща, то резултатите няма да закъснеят, защото във времето тези малки действия се акумулират, акумулират се също бездействието, или действията, които уж не искаш да правиш.

Ти избираш. 🙂

Автор: Ясар Маркос СъОсновател на Събуди живота си!