Решителност


Автор: Атанас Генков

Тази сутрин написах в календара си с намерения за всеки ден една единствена дума: РЕШИТЕЛНОСТ.

Защо избрах тази дума, и с какво е толкова специална тя?

Може би вие сте от тази група хора – късметлии, които вземат решения бързо и не се колебаят особено много. Аз обаче не съм.

При мен вземането на решение наподобява провеждане на проучване за докторска дисертация, понякога прилича на извършване на шамански ритуал, а често е като „приказка без край”, т.е, никога не е съвсем „взето”. Някои от вас може би си мислят, че знаят за какво говоря, но ви уверявам и идея си нямате колко сериозен е проблема при мен.

Ще ви дам малък пример – да речем, в момента си избирам нов ‘умен’ телефон, защото стария вече не е толкова умен. За целта написах пост във фейсбук – събрах мнения и препоръки от познати и приятели. След което проучих всички дадени препоръки. И като казвам проучих – нямам предвид че просто проверих характеристиките и цените на отделните модели. Проучих и историята на компаниите, които ги произвеждат – кой ги е създал, на какви принципи, какви гафове са допуснали, какво е отношението им към хората - служителите, клиентите и доставчиците, също и към околната среда…

Сами се досещате картинката не бе розова и бързо се отказах от много иначе уж сполучливи телефони…

И това беше само началото… целия процес продължи няколко месеца и резултата е...

Всъщност резултат още няма, защото още не съм си взел нов телефон.

И това е само един малък пример – сблъсквам се с подобни предизвикателства ежедневно.

Питате се защо?

Ами от един такъв стремеж/ желание да направя „Най-добрия избор!” И за тази цел, проучвам, ровя, питам, търся – до безкрай! За да имам всичката необходима информация, за да мога да направя правилния избор.

И така години наред практикувам и усъвършенствам това правене на избори. Или пък не…

В един момент осъзнах, че колкото и да ровя, никога няма да имам всичката информация (с малки изключения) – винаги ще има нещо допълнително, което няма как да науча. И че този стремеж за „най-добрия избор/ решение” си е чист перфекционизъм, и точно като него има един основен проблем – не съществува!

С времето и опита научих, че добрите решения са тези, които са взети навреме. И че понякога е нужно определено проучване, но то винаги трябва да съобразява инвестицията на труд и време, и до колко тя е оправдана.
Научих още, че успешните хора вземат решенията си бързо и после много трудно ги променят! А неуспешните точно обратното вземат решенията си бавно и после много лесно ги променят!
И тези уроци, ги знам от доста време, но както е казал великия Хайтов „…едно е да знаеш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш.” Точно затова написах думичката „решителност” в моя календар на намеренията.

И ще ме попитате – как това въобще помага? Истината е че на мен ми помогна многократно в рамките на деня! Многократно ми се случи да трябва да взема решения – малки и големи – дали да помогна на съседа оставил светлините на колата си включени, когато аз самия бързах много; дали да откликна на поканата да побягам на слънце в планината, когато съм затрупан със задачи; кога, къде и дали да заредя колата; кога и с кого да се срещна тази седмица; в какво да инвестирам времето си този месец и много други.

И във всеки един момент, когато се поколебах и за момент помислих да отложа решението, се присещах за тази думичка – „решителност” – и това бе достатъчно да си припомня, че взетото решение е най-доброто, и да избера да взема решение, а не да го отлагам. И в това бе цялата магия – вземайки решение ‘машината’ се задвижва, поставения въпрос се изчиства от списъка ми и продължавам нататък.
Всъщност това е и най-големия ми урок по темата, че магията не е в „най-добрите решения”, а в бързо, ефективно и навреме взетите решения. И това е постоянна практика!

Успех на всички и нека Решителността бъде с вас!

Автор: Атанас Генков - обучител в "Победител Ниво 1"